DAN NULTI

DAN NULTI kao poklon za 8. mart

Posted on

Ukoliko u porodici imate nekoga ko vreme rado provodi sa knjigom, možete ga obradovati jednom uzbudljivom triler pričom.

Knjiga kao poklon zvuči prikladno za svaku priliku. Roman „DAN NULTI“ pored uzbuđenja, u sebi ima i dobru dozu romantike, zbog čega je jedinstven i poseban poklon, kojim sigurno nećete pogrešiti.

Dan nulti poklon 8. mart

Pročitajte ovde pojedine odlomke romana:
 
ODLOMAK

Odlomak iz romana DAN NULTI – Blizu istine

Posted on

Policija! Policija!“ – povikao je manje u pokušaju da najavi samog sebe koliko da dozove dežurnog policajca koji je morao biti negde u blizini. Dežurni policajci imali su striktna naređenja da ne napuštaju svoja mesta, a da u slučaju nužde mogu na kratko da postave nekog od lekara ili sestara da dežuraju. Ali sada na stolici i ispred sobe ne beše nikog i to je bilo direktno kršenje propisa!

Ako otkrijem da je otišao do WC-a a da nikog nije zadužio da čuva osumnjičenog, krvi ću mu se napiti – razmišljao je Žarko o policajcu koji je trebalo da ga dočeka.
Uleteo je u sobu očekujući još uvek jednim delom svog bića da će pronaći logično i sasvim normalno opravdanje za policajčev izostanak.

Možda su unutra doktori i sestre, pa je momak protegao noge na neko vreme. Beše ovo njegova poslednja misao pre nego što mu se oči susretoše sa gustim mrakom sobe. Unutra nije bilo nikog. Nozdrve mu zapahnuše oni isti mirisi lekova i telesnih izlučevima kao i prošlog puta. Žarko u mraku ugleda izbočinu na krevetu.
Uh, dobro je. Barem je osumnjičeni na svom mestu.

Žarko priđe bliže i na nedovoljnoj svetlosti LED lampice sa uređaja za praćenje stanja ugleda Stavrosa i njegovu kuždravu kosu. Preko ustiju mu beše zalepljena lepljiva traka!
Žarko se istog trenutka maši za pištolj na boku. Njegov osećaj za opasnost pištao je kao lud.
Stavrosove ruke behu takođe svezane trakom, kao i noge. Žarko odbaci prekrivač i vide da je njegovo telo bilo umotano u zelenu zavesu.
Šta, koji kurac?

Stavros se trzao celim telom. Njegove svezane ruke pomerale su se taman toliko da Žarko shvati da ovaj želi da mu nešto kaže. Ali prvo da mu skloni tu traku sa usta.
Žarko mu se približi još korak, a Stavrosove oči počeše da kolutaju, a iz oblepljenih ustiju da dopiru neki potmuli, ali sve jači krici.
U trenutku kada se mašio za traku sa željom da je povuče, Žarko začu krckanje iza svojih leđa.
Oh, sranje, nisam pretražio sobu. – bljesnu mu misao delić sekunde pre nego što vrela oštrica bola zatupi njegov um u potpunosti.

Vaš primerak romana DAN NULTI možete poručiti OVDE.

ODLOMAK

Odlomak iz romana DAN NULTI – Skok sa krova

Posted on

„Pokaži ruke! Pokaži ruke!“ – vikao je Žarko.
„Neeee! Beži od mene! Skočiću! Majke mi, ubiću se!“ – čovekovo lice beše izobličeno od straha.

„Lezi na zemlju! Lezi na zemlju kad kažem!“ – Žarko se približavao sporim opreznim koracima. Izbezumljenost čoveka bila je iznenađujući obrt u priči. I dalje nije jasno video ruke čoveka. Čovek više nije imao kapuljaču. Njegova bujna kovrdžava kosa, pomalo slepljena od kiše ili od znoja, vijorila se na vetru.

Ali čovek tada uradi nešto za šta je Žarko mislio da je nemoguće. Jednom nogom se odrazi sa krova i skoči u prazno! Nestade iz Žarkovog vidokruga!

Žarko tada začu vrisak i tup udarac, pa onda još jedan.
Policijske sirene bile su ispred same zgrade.
Dotrčao je do ivice krova i pogledao, stežući se i pripremajući mentalno za gadan prizor.

Čovek koji očigledno beše Stavros Panajotis, propali umetnik, pokušao je sa ivice krova da naskoči na zajedničku terasu sledeće zgrade u redu. Ali njegov odraz beše nedovoljno jak, te je tek uspeo rukama na kratko da se zakači za ogradu terase, a zatim ga je sila udara i reakcije zaljuljala nazad i poslala na tlo prema brojnim kantama za smeće. Njegovo telo ležalo je izlomljeno među kesama.

Žarko vide Andrijaninu glavu kako dotrčava iza ćoška i prilazi Stavrosu. Ispitivala je njegovo stanje. Zatim pogleda na gore prema krovu.
„Živ je. Poprilično izlomljen, ali živ! – vikala je.
„Zovite hitrnu pomoć! Brzo!“
Pištanje policijskih sirena i vika užurbanih policajaca. Koliko je samo puta to čuo u životu …
Žarko sede na šljunak. Noge ga više nisu slušale.

Jebeni ludak!

Čovek je radije skočio nego da bude uhapšen. Žarko je morao sebi da prizna da mu se to nikada ranije nije desilo u karijeri, a desila su mu se razna sranja. Dešavalo se da begunac naleti na ogradu od žice i sav se iskasapi u pokušaju preskakanja. Dešavalo mu se da kolima voze u suprotnoj saobraćajnoj traci. Jedna žena pokušala je da se provuče kroz cevi za ventilaciju i totalno zaglavila svoje dupe, pa su morali da zovu vatrogasce da razbijaju beton, ali niko nikada nije imao toliko hrabrosti da skoči sa krova zgrade.

Jebeni ludak. Bilo je to sve što je Žarko mogao sada da misli o njemu.

Vaš primerak romana DAN NULTI možete poručiti OVDE.

DAN NULTI

SA KNJIGAMA NA TI – o romanu „DAN NULTI“

Posted on

Prva ozbiljnija i značajnija kritika mog romana. U pitanju je književno-kritički blog, FB i instagram profil „Sa knjigam na ti“.

Hvala puno Olji Denčić na lepim i inspirišućim rečima!


Prenosim vam reči iz Oljinog teksta i bloga, odnosno deo njenog celokupnog utiska.

„Roman “Dan nulti” je prvenac Nenada Mitrovića, saobraćajnog inženjera iz Bora, koji se pisanjem bavi iz hobija, kako piše na njegovom sajtu. Pristupila sam mu onako kako se prvenčetu i pristupa – obazrivo, sumnjičavo, sa po nekom predrasudom koja se vuče iz nečijeg tuđeg iskustva. Već posle nekoliko stranica sam izgubila taj osećaj, a radnja me je odvukla u neki mračni deo Beograda i u društvo čitave plejade neobičnih likova. Upravo su oni na mene ostavili najjači utisak, pa zato krećem od njih.

Prvi i neponovljivi je inspektor Žarko Obradović, “matori hipik”, čovek koji stalnim igranjem po ivici zakona dokazuje onu teroriju da kriminalac i policajac imaju sličan profil ličnosti, jedan od onih muškaraca koji su ženama neverovatno privlačni uprkos tome što su neobavezno štrokavi, zapušteni, a omiljeni parfem im je je miris duvana i alkohola.

Njegov “pajtos” Krsman je policajac “stare garde”, ljudina sa brkovima i gromada od čoveka koja samo svojom pojavom “uteruje strah u kosti”. Doduše i malo netipičnim metodama ispitivanja, ali o tome neću mnogo da detaljišem.

Poseban utisak na mene je ostavio i Nikola Svilar, otac ubijene devojke, koji je oličenje svega onoga što su ratne godine iznedrile, a u međuvremenu je umiveno i začešljano, pa je sada deo društvene elite. Ovde ću prestati da nabrajam likove i pišem o svakom od njih, a verujte da bih imala šta, s obzirom na to da ih je autor vrlo profesionalno okarakterisao i dočarao!“

DAN NULTI

Roman Dan nulti – Ko je ubio mladu devojku i ostavio njen leš na obali?

Posted on

Irena, prelepa prostitutka dovedena iz ruralne Ukrajine, odlučuje da pobegne od brutalnih gangstera sa Novog Beograda, kako bi doživela barem neki trenutak sreće i uzbuđenja u gradu koji nije ni stigla da upozna.

U svojim tajnim izlascima ona upoznaje sasvim neobične ljude, koji uspevaju da ulepšaju i razvedre njen sumorni život. Njena kratka sreća naglo se prekida kada je vlasnici pronalaze u diskoteci, a Irena će kao kaznu doživeti možda i goru sudbinu od prisilnog prodavanja tela.

KO JE UBIO MLADU DEVOJKU I OSTAVIO NJEN LEŠ NA OBALI? 

Ovo pitanje će sebi iznova i iznova postavljati policijski službenik Žarko Obradović, a zajedno sa njim i devojčina porodica, policijski tim, ali i čitava javnost Srbije željna krvi i misterije.

Na čitaocima je da nakon svih uzbuđenja i preokreta sami odluče da li je DAN NULTI trenutak kada je ubijena jedna nevina devojka ili onaj tren u prošlosti kada je zlo začeto…

Roman Dan Nulti autor Nenad Mitrovic

Roman je zapravo spoj kombinacija više žanrova, odnosno misterije, akcije, trilera i blage etotike, a sve to ispričano kroz nekoliko paralelno povezanih priča kriz više različitih tema.

Tema se odnosi na stradanja nevinih ljudi u ratovima u Bosni i na Kosovu, o jednoj čudnoj i disfunkcionalnoj porodici u Beogradu, zatim o psihičkim traumama jedne devojke i ponajviše o ubistvu jedne mlade devojke u Beogradu, čijom se istragom bavi čitav policijski tim.

Otkrivanje tragova i ključeva za rešavanje misterije zločina, glavni je pokretački motor ove radnje.

Ukoliko još uvek niste nabavili svoj primerak romana „DAN NULTI“ iskoristite prazničnu akciju i nabavite knjigu za samo 500 din!!!

Za čitaoce iz Bora dostava je lično i na željenu adresu. Vaš primerak romana DAN NULTI možete poručiti OVDE.

DAN NULTI

Deo iz romana Dan nulti – AUTOPSIJA

Posted on

„Zašto ne smestite vaše cenjene policijske zadnjice u ove stolice dok ne iznesem leš koji vas zanima? Završila sam sa njim još pre pola sata.“

Oni tako i učiniše. Sa Žanom nije bilo prepirke. Ne u njenoj sali i ne dok u ruci drži električni sekač. Uistinu, Žanet Starkovski bila je jedna direktna i otvorena žena, koja je glasno govorila i to obično ono što joj je na umu. Krsman jednostavno nije umeo da se izbori sa takvim karakterom.

Žarku je delovala možda malčice bez mašte, previše usredsređena na ovaj svet i sve njegove detalje i sitnice, ali u forenzičkom poslu to je bila samo prednost, ne mana. Nije bila preterano upadljive spoljašnjosti, ali nije bila ni ružna, te je zato Žarku bilo pomalo čudno kako je još uvek bila neudata. Mora da je zbog toga što nema dlake na jeziku, razmišljao je često.

Žana odlučno dogura kolica koja su na sebi imala prekrivač koji skriva siluetu ljudskog tela. Kao da se neko igrao žmurke i zaboravio da je igra gotova. Kolica su bila škripava i teška, ali Žarko je znao da bi za Žanu bila uvreda da se ponudi da pomogne. Izgleda da je i Krsman vremenom naučio istu lekciju iako je trenutno grizao svoje usne, trudeći se da mu poziv na davanje pomoći ne ispadne iz ustiju.

„Evo ga! Svež i opran k’o januarska turšija! Mada moram da priznam da me je ovaj namučio.“ – Žarko primeti senku tuge i razočaranja kako prolazi brzo Žanetinim licem – „Tako mlada…“ 
Zbacila je prekrivač jednim snažnim uvežbanim potezom i pred dvojicom inspektora ukaza se….

 

Vaš primerak romana DAN NULTI možete poručiti OVDE.