Drugi odlomak iz recenzije romana „Kćer Bogumila“, Slavica Jovanović (II deo)

kcer bogumila roman slika

Drugi odlomak iz recenzije romana “Kćer Bogumila” (autor Slavica Jovanović, diplomirani filolog(.

„U svom romanu „Kćer bogumila“ naš pisac priča žestoku, gorku, ljutu priču o ljutoj rani i ljutom bolu koji ne laže. Ili je zapravo otišao suviše daleko u svojim igricama i sajber svetu psihodeličnih kreatura koje diriguju hordama demona, našom mračnom podsvešću? U srži je borba dobra i zla, kao u bajci, koja postoji kao alfa i omega ovoga sveta.

Pitanje krvi, pitanje vere jedino je važno za opstanak, kao i individualna srećna zvezda. Kuda nas sve nije bacao naš pisac, na kakvim ispitima nismo bili, treperili, skenirali svoje inhibitorne misli i svoju želju. Ko će odneti pobedu u ovom svetu lišenom nade? Dovoljno je jedno zrno, jedan zrak svetlosti, sozercanja duše da se oslobodimo negativnosti i iskonskog zla.

Intencija i intuicija, imaginacija, opservacija, sve je to kod Nenada Mitrovića kao konzola, kao magnetna vibrirajuća igla, napeto do rasprsnuća, do razrešenja drame. Može li jedan zagrljaj mlade inspektorke Andrijane i nspektora Žarka spasiti svet?

U ovom romanu radikalizuju se tzv. postmodernistička polazišta. U ovom sklupčanom iskazu sadržano je mnogo toga, od srazmera pripovedne građe i veštine njenog uobličavanja do prekornih i nimalo bezazlenih pripovedačevih pogleda na ovovekovni trenutak naše književnosti, na njeno mesto i delovanje u savremenoj srpskoj kulturi i društvu.

Perspektiva Nenada Mitrovića polazi iz jedne plodonosne pozicije, a koja se tiče istorije privatnog života, kao podjednako važnog izvora za razumevanje jednog vremena, prostora, individualnih i kolektivnih sudbina i ljudskog postojanja uopšte.

U sinhroniji i dijahroniji pomaman kao nabujali potok, roman “ Kćer bogumila” Nenada Mitrovića huči, nosi nanose mulja i kamenja istorije i psihopatologije. U borbi sa dvojnikom, sa Nepomenikom, bogovi ćute. Pisac pokušava da izmami njihov osmeh, poslednju šansu za ovaj pali svet. U vitlu njegove priče je tajna, otkrovenje, rešenje životne slagalice za njegove junake, ali i za nas, decu ovoga veka.

Pročitajte više o radnji romana „Kćer Bogumila“. Svoj primerak možete poručiti ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *