KĆER BOGUMILA

Predstavljam vam roman „Kćer Bogumila“, moj četvrti roman po redu (objavljen 2022. god), do sada najzahtevnije delo u smislu koncepcije i obima, koje bih najpribližnije mogao da opišem kao psihološki triler sa značajnim uplivom fantastike.

** Psihološki triler sa elementima fantastike i horora koji će vas držati budnim noćima! **

Fantastični elementi radnje, likova i pojava su zapravo u toj meri izraženi da sam siguran da će se roman svideti i ljubiteljima horora, gotskih i “čudnih” priča, odnosno svojevrsne mračno-fantazijske proze koja lagano i nenametljivo, svedočiću, bez neke svesne namere i plana, postaje osobeni znak mog literarnog stila (ili odsustva istog 🙂 ).

Glavni narativni tok prati dešavanja iz 2007. godine kada beogradska policija razrešava slučajeve nestanka većeg broja dece uzrasta od 7 do 12 godina. u kojima nema nikakvih tragova niti svedoka.

Na taj način Kćer Bogumila prethodi par godina dešavanjima iz mog romana prvenca, Dana nultog, i sa njim vezuje fokusom na iste protagoniste –  samostalnog inspektora za krvne i seksualne delikte, Žarka Obradovića i njegovu (lepuškastu) koleginicu Andrijanu Barać, koji će se upravo upoznati na slučajevima nestale dece iz Kćeri Bogumila i nastaviti svoje druženje, kako službeno tako i privatno, u Danu nultom… 

Elem, iako se čini da deca nestaju bez ikakvih tragova o nasilju, činjenice iz slučaja istragu polako ali odlučno guraju u opskurne pravce visoke politike, brutalnosti beogradskog podzemlja, ali i one sa istorijsko-religioznim konotacijama koje beogradska policija najteže prihvata i još slabije razume… 

Kćer Bogumila“ kratak opis romana

„Kćer Bogumila” je roman krimi psiho-triler žanra, sa elementima fantastike i istorije. Radnja je podeljena u dva paralelna narativna toka koji se naizmenično predstavljaju čitaocu u kraćim scenama nalik filmskim kadrovima.

U prvom narativnom toku, onom “glavnom” i bližom realnosti, pratimo život i rad samostalnog policijskog inspektora Žarka Obradovića, i čitavog odeljenja za krvne i seksualne delikte, pri Upravi beogradske policije. Radnja se dešava 2007. godine, u Beogradu. Inspektoru Žarku Obradoviću dodeljuje se slučaj nestale devojčice Danijele Marić. Ubrzo se ovom prvobitnom, pridružuje još nekoliko slučajeva nestanka dece od 7 do 12 godina.

U drugom narativnom toku govori se o devojci Leli koja živi u Beogradu. Ona nakon teške bolesti oca odlazi u Hercegovinu kako bi saznala istinu o svom poreklu i roditeljima. Nju je odgajio otac Bogdan, pravoslavni sveštenik koji potiče iz planinskog kraja BiH, ali joj nikada nije razjasnio ko je zapravo njena majka.

Devojka Lela pati od teške nasledne bolesti i mora redovno uzimati skupe lekove. Jugozapad Hercegovine, planinska oblast razgranata oko prelepog ali divljeg parka prirode Blidinje, kao i selo Svetinjac na planini Čvrsnici, njeno su odredište.

U glavnom toku radnje, istraga nestale dece veoma se brzo širi i na delovanje krminalnih grupa, korumpiranih političara, kao i na skrivene tajne teških seksualnih prestupnika. Vremenom se otkriva obrazac da nestala deca mahom potiču iz siromašnih, socijalno ugroženih porodica i da su zanemarivana. Kao i u drugim sličnim slučajevima, fokus rada policije okreće se ka članovima porodice, roditeljima, jer su, statistički posmatrano, oni najčešći uzrok i počinioci teških dela kidnapovanja dece, lišavanja slobode i zlostavljanja. Takođe, iz medicinskih dosijea na videlo dana izlaze podudarnosti po kojima sva deca na koži nose čudne “žigove” nastale utiskivanjem vrelih metalnih predmeta, i da ti žigovi predstavljaju još uvek neidentifikovane simbole nekog starog pisma.

Kakve sve to veze ima sa postojanjem i delovanjem srednjevekovne sekte Bogumila i da li žigovi na koži nestale dece nalikuju natpisima sa stećaka, tih veoma zanimljivih ostataka jedinstvene kulture baštine Bosne i Hercegovine, moraćete otkriti sami 🙂.

Citiraću propratni tekst za zadnje korice:

“Kako policiji u razrešenju slučaja može pomoći katatonična pacijentkinja psihijatrijske ustanove u Kovinu? Na koji način su nestanci dece povezani sa srednjovekovnom sektom Bogumila? Koje sve tajne krije izolovano selo Svetinjac? Gde je granica između realnosti i košmara?

Hiperrealistična i hipertragična priča dovodi meandrima tokova svesti do razrešenja misterije ljudske skarednosti i monstruoznosti.”

Deo radnje se odnosi na istragu nestale dece (što je aktuelno samo po sebi). Zatim, ima onaj deo (uslovno rečeno istorijski) koji baca novo svetlo na srednjevekovnu sektu Bogumila, ali i veoma zanimljivu geografsku oblast Hercegovine oko planine Čvrsnica i parka prirode Blidinje, zatim temu stećaka, tih izuzetnih ostataka jedinstvene kulturne baštine BiH, a naročito na onaj fantastično-hororični deo radnje koji opisuje neizrecive užase deluzivnog uma koji od neprihvatljive opačine stvarnosti beži u prostore nastanjene bićima i pojavama nalik onima koje su tako vešto stvorili majstori žanra poput Lavkrafta, Barkera, Ligotija, Kinga…

Roman Kćer Bogumila je autentična srpska proza koja drži korak sa savremenom svetskom noir fantastikom i skandinavskom triler scenom, praveći eksplozivni balkanski miks!

Umete li da otkrijete ključ za rešavanje sudbine nestale dece? Ko je Kćer Bogumila i kakva je njena priča?

 Vaš primerak romana KĆER BOGUMILA možete poručiti OVDE.