HROMI VUKODLOMAK

MOTIV BESTIJALNOSTI

(Odlomak iz romana „HROMI VUK“)

„Kaluđer Bogdan je znao da pre otkrivanja počinilaca ovih gnusnih zločina u srcu Šumadije mora prvo otkriti i shvatiti uzroke i razloge čudovišnog ponašanja, odnosno motive koje su zver, čoveka ili više njih naterali na tako krvoločan i opasan potez, kakav je napad na devojku iz dela.


Monah iz iskustva i mnogijeh umnih knjiga koje je pročitao znade da sva dejstva krajnje okrutnosti i razornosti imaju tek nekoliko krajnjih motiva – ličnu korist u zlatu i imetku, osvetu i duševnu bol, ili prostu ali ne zbog toga i lakše razumljivu i otkrivajuću bestijalnost, odnosno predavanje najgorim nagonima u srži nekog bića.


Iako je ovde, u zapuštenom i šumama opsađenom selu Kurjakovići za sada sve ukazivalo na to da je u pitanju upravo ovaj poslijednji i ljudskom umu najteže prihvatljiv uzrok zločinaštva, Bogdan imade toliko godina i znanja da ne donosi zaključke olako, pogotovo takve koji bi ga prerano usmerili u traganju na pogrešnu stranu.


Isuviše često je u svojim događanjima nailazio na ljudsku poganštinu i slabost duše koja ga je uveravala da ne postoji zločin dovoljno gnusan i podmukao koji naročito pokvaren čovek neće uraditi iz koristi lične, kako bi se pukim bogatstvom i izobiljem tako nastalim, uzdigao iznad sebi sličnih. Za par srebrnjaka čovek je rođaku svojem mogao glavu da posječe, sestru u roblje da proda ili kuma venčanog i pred bogom orođenog da izda i Turcima otkrije.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *