ODLOMAK

Odlomak iz romana DAN NULTI – Blizu istine

Policija! Policija!“ – povikao je manje u pokušaju da najavi samog sebe koliko da dozove dežurnog policajca koji je morao biti negde u blizini. Dežurni policajci imali su striktna naređenja da ne napuštaju svoja mesta, a da u slučaju nužde mogu na kratko da postave nekog od lekara ili sestara da dežuraju. Ali sada na stolici i ispred sobe ne beše nikog i to je bilo direktno kršenje propisa!

Ako otkrijem da je otišao do WC-a a da nikog nije zadužio da čuva osumnjičenog, krvi ću mu se napiti – razmišljao je Žarko o policajcu koji je trebalo da ga dočeka.
Uleteo je u sobu očekujući još uvek jednim delom svog bića da će pronaći logično i sasvim normalno opravdanje za policajčev izostanak.

Možda su unutra doktori i sestre, pa je momak protegao noge na neko vreme. Beše ovo njegova poslednja misao pre nego što mu se oči susretoše sa gustim mrakom sobe. Unutra nije bilo nikog. Nozdrve mu zapahnuše oni isti mirisi lekova i telesnih izlučevima kao i prošlog puta. Žarko u mraku ugleda izbočinu na krevetu.
Uh, dobro je. Barem je osumnjičeni na svom mestu.

Žarko priđe bliže i na nedovoljnoj svetlosti LED lampice sa uređaja za praćenje stanja ugleda Stavrosa i njegovu kuždravu kosu. Preko ustiju mu beše zalepljena lepljiva traka!
Žarko se istog trenutka maši za pištolj na boku. Njegov osećaj za opasnost pištao je kao lud.
Stavrosove ruke behu takođe svezane trakom, kao i noge. Žarko odbaci prekrivač i vide da je njegovo telo bilo umotano u zelenu zavesu.
Šta, koji kurac?

Stavros se trzao celim telom. Njegove svezane ruke pomerale su se taman toliko da Žarko shvati da ovaj želi da mu nešto kaže. Ali prvo da mu skloni tu traku sa usta.
Žarko mu se približi još korak, a Stavrosove oči počeše da kolutaju, a iz oblepljenih ustiju da dopiru neki potmuli, ali sve jači krici.
U trenutku kada se mašio za traku sa željom da je povuče, Žarko začu krckanje iza svojih leđa.
Oh, sranje, nisam pretražio sobu. – bljesnu mu misao delić sekunde pre nego što vrela oštrica bola zatupi njegov um u potpunosti.

Vaš primerak romana DAN NULTI možete poručiti OVDE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *