ODLOMAK

Odlomak iz romana DAN NULTI – Skok sa krova

„Pokaži ruke! Pokaži ruke!“ – vikao je Žarko.
„Neeee! Beži od mene! Skočiću! Majke mi, ubiću se!“ – čovekovo lice beše izobličeno od straha.

„Lezi na zemlju! Lezi na zemlju kad kažem!“ – Žarko se približavao sporim opreznim koracima. Izbezumljenost čoveka bila je iznenađujući obrt u priči. I dalje nije jasno video ruke čoveka. Čovek više nije imao kapuljaču. Njegova bujna kovrdžava kosa, pomalo slepljena od kiše ili od znoja, vijorila se na vetru.

Ali čovek tada uradi nešto za šta je Žarko mislio da je nemoguće. Jednom nogom se odrazi sa krova i skoči u prazno! Nestade iz Žarkovog vidokruga!

Žarko tada začu vrisak i tup udarac, pa onda još jedan.
Policijske sirene bile su ispred same zgrade.
Dotrčao je do ivice krova i pogledao, stežući se i pripremajući mentalno za gadan prizor.

Čovek koji očigledno beše Stavros Panajotis, propali umetnik, pokušao je sa ivice krova da naskoči na zajedničku terasu sledeće zgrade u redu. Ali njegov odraz beše nedovoljno jak, te je tek uspeo rukama na kratko da se zakači za ogradu terase, a zatim ga je sila udara i reakcije zaljuljala nazad i poslala na tlo prema brojnim kantama za smeće. Njegovo telo ležalo je izlomljeno među kesama.

Žarko vide Andrijaninu glavu kako dotrčava iza ćoška i prilazi Stavrosu. Ispitivala je njegovo stanje. Zatim pogleda na gore prema krovu.
„Živ je. Poprilično izlomljen, ali živ! – vikala je.
„Zovite hitrnu pomoć! Brzo!“
Pištanje policijskih sirena i vika užurbanih policajaca. Koliko je samo puta to čuo u životu …
Žarko sede na šljunak. Noge ga više nisu slušale.

Jebeni ludak!

Čovek je radije skočio nego da bude uhapšen. Žarko je morao sebi da prizna da mu se to nikada ranije nije desilo u karijeri, a desila su mu se razna sranja. Dešavalo se da begunac naleti na ogradu od žice i sav se iskasapi u pokušaju preskakanja. Dešavalo mu se da kolima voze u suprotnoj saobraćajnoj traci. Jedna žena pokušala je da se provuče kroz cevi za ventilaciju i totalno zaglavila svoje dupe, pa su morali da zovu vatrogasce da razbijaju beton, ali niko nikada nije imao toliko hrabrosti da skoči sa krova zgrade.

Jebeni ludak. Bilo je to sve što je Žarko mogao sada da misli o njemu.

Vaš primerak romana DAN NULTI možete poručiti OVDE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *