PREDSTAVLJANJE U CRNOGORSKOM ELEKTRONSKOM GLASILU „DAN“

Politika u romanu zna da zamori čitaoca

Nedavno je beogradska „Nova poetika” objavila drugi roman Nenada Mitrovića „Hromi vuk”. Likovi u tom romanu su upečatljivi, tajanstveni i savršeno uklopljeni u čitav književni univerzum Mitrovićevog stvaralaštva. O novom romanu, ali i drugim zanimljivim temama autor govori za naše novine.


• „Hromi vuk” je istorijski triler sa elementima fantastike… Koliko je istinitog, a koliko fikcije?
– Mogu reći da je ovaj roman na koncu ipak prevagnuo na stranu fantastike. Moja ideja je bila da priča fino balansira na tankoj granici između realizma i fikcije, ali čitaoci će prepoznati da se razrješenje misterije ovdje pronalazi „sa one strane jave” u nekom drugom svijetu koji po slovenskoj mitologiji nosi naziv Nav.


• Vaš prethodni roman „Dan nulti” je krimi triler smješten u sadašnje vrijeme, a govori o istrazi ubistva mlade devojke… Govorite o mafiji, politici i drugim povezanim temama. Koliko je teško pisati o tome?
– Kada sam počeo sa pisanjem tog romana te teme su mi djelovale vrlo privlačno, ali ispostavilo se da je to jedan težak zadatak koji zahtijeva dosta truda i pravljenja kompromisa. I sami znamo u kakvom korumpiranom političkom sistemu živimo, u kakvom smo oduvijek živjeli jer je takav naš balkanski karakter… Zbog toga sam sa jedne strane morao da vodim računa da politika ne izbije na prvo mjesto u romanu jer to umije biti zamorno, a sa druge strane da socijalne teme ne uspore i zamagle radnju koja je prije svega krimi-istraživačka.


• Kako vidite savremenu književnu scenu?
– Vidim je dvojako. Prvo, kao prenatrpanu gomilom bezvrijedne literature što je posljedica književne hiperprodukcije i neselektiranja kvaliteta. Zašto se to dešava? Zato što izdavačke kuće, a pritom mislim na masu izdavača srednjeg i manjeg ranga, preživljavaju i zarađuju tako što za izdavanje nekog djela naplaćuju samom autoru. To nije dobar princip. Nije dobar za književnost. Ako svako može biti objavljen autor, bez ikakve provjere kvaliteta i vrijednosti napisanog, onda čitaoci nikada neće moći da procijene šta je to vrijedno. Drugo, vidim je kao mjesto gdje se rađa nova književna scena mladih entuzijastičnih autora vrijednih pažnje. Oni se bore da se izdvoje iz mase i pokažu svoju vrijednost, ali to je veoma teško, iz prethodno navedenih razloga. Postoje autori i djela koji će jednog dana postati klasici, baš kao i oni koje ćemo smatrati pionirima nove srpske fantastike. Nažalost, velika je šansa da oni neće biti priznati ni shvaćeni za vrijeme svog životnog vijeka, već će biti osuđeni da ih otkrivaju tek naredne generacije.

˘ Zašto baš naslov „Hromi vuk”?
– „Hromi vuk” je sasvim logičan naslov djela jer se radi upravo u tom i takvom „entitetu” iz svijeta slovenske mitologije. Ja neću reći njegovo poznatije i „zvanično” ime, ali koji su iole upoznati sa religijom naših predaka znaće zasigurno o kome se radi. Vuk je inače bio najznačajnija totemska životinja starih Srba i sa njim su povezani brojni mitovi, kultovi i tradicije. Osim ovog naziva, moj roman sadrži i nadnaslov koji se odnosi na ono ime koje će nositi čitav serijal romana sa temom slovenske mitologije i dogodovštinama monaha Bogdana koji se našao u ulozi istražitelja „paranormalnih” pojava u srpskim zemljama s početka 19. vijeka. Taj nadnaslov glasi GOSPODARI NAVA i odnosi se na panteon starih božanstava koji, po slovenskoj mitologiji, obitavaju u svijetu Nav. Radnja romana prati jedan niz dešavanja u kojima dolazi do miješanja našeg svijeta, Java (odatle riječ „java” kao stvarnost) i svijeta duhova i bogova – Nava.

link do stranice sa intervjuom: GLASNIK DAN – INTERVJU NENAD MITROVIĆ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *