RECENZIJESTRUČNA LITERATURA

SLOVENSKA MITOLOGIJA – NENAD GAJIĆ

„Slovenska mitologija“ od autora Nenada Gajića je ilustrovani pregled integralne teme koja je data već u samom naslovu. Dakle radi se o svojevrsnoj kompilaciji mitova i legendi, u ovom slučaju svih onih delova mitosa koji potiču iz usmene i (ređe) pisane tradicije i istorije slovenskih naroda, sa šireg područja Evrope.
Knjiga je koncipirana iz sledećih delova: 1.O drevnim Slovenima, gde se na sažet i jednostavan način priča o istorijskim korenima Praslovena koji su obavijeni mitološkom maglom iz čije se matrice izvlače brojne teme za kasnija poglavlja; 2. Bogovi – sa pregledom i kraćim opisom svih značajnijih slovenskih božanstava; 3.Mitska mesta – zajednički elementi i lokusi brojnih slovenskih mitova koji upućuju na verovanje da i neka posebna mesta u prirodi i ljudskim naseljima imaju neku svoju sopstvenu moć i magiju; 4. Magija – o tehnikama bacanja čini po starim Slovenima; 5. Mitska bića – zanimljiv opis najznačajnijih čudovišta i drugih bića iz slovenske mitološke faune i bestijarijuma.
Do mojih ruku je stigao primerak iz devetog izdanja Slovenske mitologije, sa tiražom od 1500 primeraka, što znači da je ukupno objavljen broj u prodaji od prvog do poslednjeg izdanja znatno veći. Ovo je veliki uspeh ovakve vrste zbornika, posebno uzimajući u obzir njegovu cenu koja ne može biti mala s obzirom na bogate ilustracije, kvalitetan papir i tvrde korice.
Kad smo već kod ilustracija odnosno grafike koja prati tekst knjige, moram i ja lično da pohvalim autore i umetnike za generalno visok kvalitet i dobro pogođenu temu. Međutim, ovde bih izneo i prvu uočenu manu ovog izdanja, a to je neujednačen stil i kvalitet grafike. Naime, dok su neki od crteža zaista prelepi i što je još bitnije sasvim odgovaraju tekstu čiji su prilog i pratilac, drugi su znatno lošiji i pritom ne odgovaraju temi. Primer lošeg kvaliteta jesu crteži Idola bogova, Vilinskog kola, Žutibora i Anđela koji deluju kao da su preuzeti sa interneta, i to iz neke japanske mange.
Primeri onih crteža koji su promašili temu u nekim aspektima i elementima jesu crtež patuljka koji je predstavljen u teškom metalnom oklopu sa dvoručnom sekirom dok slovenska mitologija zapravo ne poznaje takvo biće. Patuljci, odnosno bića nižeg rasta sa različitim magičnim ili nekim drugim neobičnim osobinama iz legendi slovenskih naroda nisu ni nalik ratnicima. To su uglavnom nestašna odrpana i na drugi način neugledna ili sasvim nakazna bića koja mogu biti i dobronamerna i zlonamerna. Paradoksalno, tekst koji opisuje „slovenske patuljke“ je u ovom pogledu dobar i autentičan, ali ilustracija nije.
Sličan primer jeste crtež viteza koji se bori protiv zmaja. U slovenskim mitovima se ne pojavljuju vitezovi u punom pločastom šljaštećem oklopu u tom kontekstu, naročito ne oni sa oznakama krstaša odnosno ratnika koji se u ime Vere, katoličke i protestantske, bore protiv nevernika. I jedna i druga predstava potiču iz evropske mitološke tradicije koja je mnogo više povezana sa germanskim narodima a ne sa slovenskim.
Da se vratimo na ono bitnije, a to je tekstualni sadržaj odnosno pisana interpretacija slovenskih mitova koju je autor Nenad Gajić predstavio na sopstveni način. Za one koji se prvi put upoznaju sa temom slovenske mitologije ovo može biti veoma zanimljiva i uzbudljiva knjiga. Ona je za oko sasvim prijatna i pritom daje puno informacija i opštih mesta o brojnim temama koje se mogu svrstati pod mitološko i legendarno. Činjenica da većina toga zaista potiče iz čisto slovenske tradicije koja je u odnosu na recimo nordijsku, germansku, keltsku (da ne pričamo o rimskoj i starogrčkoj) ili istočnoazijsku mitologiju daleko, daleko slabije obrađena u svetu i kod nas, daje ovom izdanju još veću vrednost.
Za one druge koji su već koliko toliko upoznati sa temama iz staroslovenskog mitosa ovo će biti jedna simpatična slikovnica i zgodni priručni podsetnik na neke od bogova, mitskih bića ili pojava iz mitske prošlosti Rusa, Poljaka, Srba, Bugara… Dakle, zgodna slikovnica i priručnik, ali ne i nešto više od toga. Malo naduvano zvuče hvalospevi sa korica knjige gde se na primer kaže da je ovo „za našu kulturu kapitalno izdanje“ (Večernje novosti) i „da je ovo do sada najobimnije delo toga tipa“. (Pres)
Slovenska mitologija od Nenada Gajića je daleko od sveobuhvatnog pregleda slovenske mitologije. Uostalom to i nije njegova namera. Sve ono o čemu piše Gajić pisali su i njegovi uzori i preteče, Čajkanović, Vasiljev i ostali, samo znatno detaljnije i dublje, iz perspektive eminentnih stručnjaka. Podsećamo, Nenad Gajić po struci nije istoričar ni etnolog, već diplomirani ekonomista, kako se može pročitati iz odeljka O autoru.
Jedna moguća posledica toga da autor ne pripada užem stručnijem krugu iz oblasti o kojoj govorimo jeste izneta (polu)tvrdnja da je naziv Srbi starije po poreklu od naziva Sloveni, te da Srbi možda predstavljaju preteče i pretke svih Slovena. Ovo je naivno i u patriotskom duhu Miroljuba Petrovića. Po meni ovo je bilo nepotrebno i izlazi van okvira istraživanja slovenske mitologije.
U zaključku mogu reći da će ova knjiga prijati svim ljubiteljima istorije, mitologije i fantastike i da će u njoj uživati, baš kao i ja što sam, iako svestan nekih njenih nedostataka. Kao veliki plus i hvale vredan pratilac ove knjige u štampanom obliku jeste i njoj prateći sajt Slovenskamitologija.rs, gde su dati kraći odlomci iz zbornika, sve to uz veoma lepu grafiku i izgled samog sajta.
Slovenska mitologija može biti savršen poklon za tinejdžere ili sve one starije koje i dalje čuvaju duh deteta u sebi.

Konačna ocena 8 / 10

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *