GROTLONEOBJAVLJENOODLOMAK

ZLOPARA

(odlomak iz neobjavljenog romana „Grotlo“)

To je bila bolest koja je ubijala površinu i sve živo na njoj. Demon etra, nevidljiv za oko, neosetljiv prilikom ulaska u organizam i um čoveka. Zlopara, ona u manjim dozama, teško se detektovala osim ako niste imali uređaje koje je bilo sve teže nabaviti i održavati ispravnim. Čak i kao takva, izobličavala je i ubijala život na zemlji, prljala našu suštinu.
Smatrali smo, ne, znali smo da zlopara dolazi iz Bezdana. Zlopara je tako bila kužni izdasaj utrobe zemlje na samrti. Zlopara i Bezdan, nije bilo reči kojih smo se više plašili. Osim možda Grotla.

Sveštenici Velike Boginje propovedali su da se svi rađamo čisti i nevini pred njenim blagim očima. Ipak, bilo je sve više deformisane i uprljane dece, sve manje čistih linija i porodica. Savet Mudrih bodrio nas je, govorio da smo iz ciklusa u ciklus sve jači i otporniji ali prosti pogled na naša tela i naše živote govorio je drugačije, da umiremo kao pleme. Kao vrsta.

Zlopara je bila podmukli đavo poslat iz najdubljih dubina Bezdana da nas testira i iskuša našu veru. Kada jednom uhvati čoveka više nije bilo leka i pomoći. To je bilo ono demonsko u vezi nje. Bespomoćnost, patnja i čekanje… ali pre toga trebalo je istrpeti i ludilo.

Najgore od svega bilo je ipak to što je satirala našu budućnost. Ozlopareni ljudi, čak i kada bi kojim slučajem preživeli prolazak oluje, nisu mogli više da imaju decu. Oni koji su i pored sve te nesreće uspevali da iznesu porod, rađali su teško nakaznu i izopačenu novorođenčad. Nečiste. Zato smo ih ubijali. Ozloparene i njihov nakot. Bilo je to čisto milosrđe. Bila je to nužnost ako smo želeli da održimo svetost naše Vere.

Imali smo jedinicu za merenje primljene doze zlopare. Zvala se Ištran. To je bilo ime jednog od hrabrih i požrtvovanih istraživača površine iz druge generacije Čistorođenih. Ištran je na svojoj koži testirao dejstvo ozloparenih kiša, kap po kap. Umro je u strašnoj patnji, kože prekrivene rožnatim pločicama, i organima u utrobi izjedenim od bolesti. Sve do tri Ištrana moglo je da se preživi. Svi oni koji bi primili veću dozu preventivno su uklanjani.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *