TEME I MOTIVI ROMANA KĆER BOGUMILA

kcer bogumila slika 5

Vreme je da vam otkrijem teme, motivi i nešto malo više o radnji svog novog romana Kćer Bogumila. Dakle, za sve one koje interesuje o čemu se to konkretnije radi u knjizi Kćer Bogumila, reći ću sledeće:

Kćer Bogumila” je roman krimi psiho-triler žanra, sa elementima fantastike (horora) i istorije.

Radnja je podeljena u dva paralelna narativna toka koji se naizmenično predstavljaju čitaocu u kraćim scenama nalik filmskim kadrovima.

Teme i motivi romana Kćer Bogumila

Radnja se dešava 2007. godine, u Beogradu. Inspektoru Žarku Obradoviću dodeljuje se slučaj nestale devojčice Danijele Marić. Ubrzo se ovom prvobitnom, pridružuje još nekoliko slučajeva nestanka dece od 7 do 12 godina.

U prvom narativnom toku, onom “glavnom” i bližom realnosti, pratimo život i rad samostalnog policijskog inspektora Žarka Obradovića, i čitavog odeljenja za krvne i seksualne delikte, pri Upravi beogradske policije.

U drugom narativnom toku govori se o devojci Leli koja živi u Beogradu. Ona nakon teške bolesti oca odlazi u Hercegovinu kako bi saznala istinu o svom poreklu i roditeljima. Nju je odgajio otac Bogdan, pravoslavni sveštenik koji potiče iz planinskog kraja BiH, ali joj nikada nije razjasnio ko je zapravo njena majka.

Devojka Lela pati od teške nasledne bolesti i mora redovno uzimati skupe lekove. Jugozapad Hercegovine, planinska oblast razgranata oko prelepog ali divljeg parka prirode Blidinje, kao i selo Svetinjac na planini Čvrsnici, njeno su odredište.

U glavnom toku radnje, istraga nestale dece veoma se brzo širi i na delovanje krminalnih grupa, korumpiranih političara, kao i na skrivene tajne teških seksualnih prestupnika. Vremenom se otkriva obrazac da nestala deca mahom potiču iz siromašnih, socijalno ugroženih porodica i da su zanemarivana. Kao i u drugim sličnim slučajevima, fokus rada policije okreće se ka članovima porodice, roditeljima, jer su, statistički posmatrano, oni najčešći uzrok i počinioci teških dela kidnapovanja dece, lišavanja slobode i zlostavljanja.

Takođe, iz medicinskih dosijea na videlo dana izlaze podudarnosti po kojima sva deca na koži nose čudne “žigove” nastale utiskivanjem vrelih metalnih predmeta, i da ti žigovi predstavljaju još uvek neidentifikovane simbole nekog starog pisma.

Kakve sve to veze ima sa postojanjem i delovanjem srednjevekovne sekte Bogumila i da li žigovi na koži nestale dece nalikuju natpisima sa stećaka, tih veoma zanimljivih ostataka jedinstvene kulture baštine Bosne i Hercegovine, moraćete otkriti sami. 🙂

Pročitajte više o opisu romana Kćer Bogumila. Knjiga se može poručiti preko kontakt forme sajta autora.

romani Nenad Mitrović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *