Nenad Mitrović dobitnik nagrade „Mirko Petrović“ na književnom konkursu negotinske biblioteke za 2022.

biblioteka negotin nagrada konkurs nenad mitrovic

Moje brzo javljanje nakon prethodne MEGA BITNE OBJAVE O IZLASKU ROMANA KĆER BOGUMILA IZ ŠTAMPE ? samo pokazuje da radosne vesti (baš kao i tužne, kad smo kod toga) često idu u grupi, u paru, i da prate jedna drugu.

Dakle, sa ponosom i zadovoljstvom vas obaveštavam da je moja kratka priča pod nazivom LINIJA 54(4) proglašena za pobednički rad na ovogodišnjem konkursu koji je propisala Narodna Biblioteka “Dositej Obradović” iz Negotina.

Link do vesti: – https://www.danas.rs/kultura/urucene-nagrade-pobednicima-knjizevnih-konkursa-negotinske-narodne-biblioteke/

Da objasnimo, nagrada „Mirko Petković“, koja nosi ime Negotinca Mirka Petkovića, prvaka novosadskog Narodnog pozorišta, pesnika i slikara, dodeljuje se za književno stvaralaštvo: poezija, kratka proza, esej i književni prikaz, autora koji žive i stvaraju u istočnoj Srbiji.

Sada ću vam reći nešto ukratko o samoj priči koju sam naslovio LINIJA 54(4).

U pitanju je fantazmagorična dogodovština napisana iz prvog lica koja ekstremizuje užas koji se preživljava kada čovek uđe u pogrešan autobus ?. U ovom slučaju autobus ne samo što iz postapokaliptičnog pejzaža razorenog Metropolisa skreće u samo predvorje pakla već i akter događaja skreće sa svog zdravog razuma u lagume košmarnih snoviđenja!

Priča bi dakle mogla da se svrsta u žanr “čudne mračne fantazije” koja naginje ka ontološkom hororu. Ona naravno ne bi bila toliko zanimljiva za čitaoce da se na podrugljiv i preneseni način ne bavi aktuelnim svetskim užasima kakvi su pandemija kovida i sličnih bolesti, kao i ratne strahote koje malo malo pa izbiju na nekom delu zemaljske kugle (u ovom slučaju rusko-ukrajinskog sukoba sasvim u našem susedstvu, što je horor sam po sebi).

E sad, koincidencija javljanja ove dve lepe novosti (izdavanje nove knjige Kćer Bogumila, pobednička priča na konkursu) dala mi je sledeću ideju (brace yourself):

Prvih sledećih deset zainteresovanih čitalaca za roman Kćer Bogumila dobiće gratis i pdf tekst postapokaliptične mračno-fantastične priče LINIJA 54(4), koja će nesumljivo biti vredan dodatak neke moje buduće zbirke priča.

Ako vam je ovo iole zanimljivo, javite se. Čitamo se!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *